Sunday, October 7, 2012

Kisah Nasi Kandar Pelita

Kecuh sekarang ni di facebook mengenai Nasi Kandar Pelita yang dikatakan tidak HALAL ..... Mereka paparkan gambar berikut : 
Isu taukeh Hindu, ayam tidak disembelih dan sebagainya sebenarnya telah lama menjadi isu sejak 2004 lagi. 
Mengulas perkara tersebut, Pengerusi Eksekutifnya, Ustaz Shamsuri bin Ahmad ( rakan kongsi dan pemegang saham) telah memberikan sedikit penjelasan mengenainya : 
1) Mempunyai pekerja Muslim seramai lebih kurang 800 orang. Daripada jumlah itu terdapat 5 orang yang hafaz Al-Quran. Kebanyakan daripada mereka adalah pekerja dari India. 
2) Pelita Nasi Kandar adalah satu-satunya rangkaian nasi kandar yang mempunyai pusat penyembelihan dan pemprosesan ayam sendiri. Kita menerima ayam hidup daripada pembekal kita iaitu Maju Ayam Sdn.Bhd. dan penyembelihan serta pemprosesan dilakukan sendiri oleh pekerja-pekerja kita. 
3) Semua outlets (rangkaian) Nasi Kandar Pelita di seluruh Malaysia, termasuk di Kuala Lumpur dan Petaling Jaya menggunakan ayam yang diproses sendiri oleh Ayam Pelita Sdn.Bhd. Lori-lori kita akan bergerak ke Kuala Lumpur dan Petaling Jaya 2 hari sekali. 
Pelita Nasi Kandar juga mempunyai satu bilik beku di Pelita Seksyen 2 Petaling Jaya dan 3 bilik beku di Pelita Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Penjelasan tersebut adalah bertarikh pada 3.10.2004. 
Korang baca sendiri sumbernya di sini dan cuba baca apa kata komentar dari pembaca-pembaca berikut :
goh hei come onlah... stop the bullshit. I know the history of PELITA close enough. Ustaz samsuri yg kaya raya ini tidak kena mengena dengan perkembangan pelita. It's just the bribery that paid by the owner who is hindu by origin to tackle the market (muslims). and this ustaz trying to tell the story on the name of Allah. Don't try to create stories and justify ur action to make it legal infrt of islam. Remember ur money will not save u from the God. he knows everything. U r trying to tell that Pelita is giving jobs for workers frm India. Let me give the real facts "udang sebalik batu" 
1. the workers are paid minimum wage below the promise (rm 500/ month) 
2. punishmnet to stand 12 hrs non-stop, continously busy, punished by the gangsters of the company if anyone try to sit or go against the rule. 
3. lately a worker frm Pelita was killed by the gangsters of the boss and reported "bunuh diri" b'cause he tried to go against the rule. 
 4. The workers are treated worse than the animals 'even below the level of low class "cooli" in 1980's. 
5. The work done by those workers are not worth the money paid at all. 
6. remember ppls like u "ustaz" and the boss are living by sucking the blood of the poor workers frm india" 
 7. if anyone have doubth on my writings, see urself the pain of each worker and sad story behind each and everyone. 
8. The world of cruelism was prooven lately by report made by bangladeshi in KL on his boss. imagine number of unreported cases in MAS!!! Allah is watching. pelita Nasi kandar the giant growing with name of muslims and all the money are actually spent in a wrong way to maintain in the business. 
All the business partners of this entreprize are govenrment officilas and vip's like u "ustaz" to cover the story. All are awaiting punishment by god. I know everything......... 03-Jun-2005 19:02:02 
Akmal Harith Aku sukar ckit nk percaya dgn ustaz yg xde janggut serta simpan misai ni. Seorang ustaz patutnya jelas dengan larangan rasul utk tidak menyerupai orang kafir. Aku xkata ustaz ni kafir; tapi klau ustaz dont walk the talk, who else will? 06-Oct-2012 12:48:13  
Sijil Halal JAKIM 
Pada Jumaat 20hb April 2012 NASI KANDAR PELITA, PELITA SAMUDRA PERTAMA (M) SDN. BHD., telah berjaya mendapatkan Sijil Halal untuk semua cawangannya.

Klik utk besar.Sumber berita di sini

Nampaknya, ada dakwaan kononnya nama-nama orang Islam telah digunakan, termasuk serorang ustaz yang terkenal sebagai pendakwah bebas untuk memajukan perniagaan dikalangan masyarakat Islam. 
Aku sendiri musykil bila baca mengenai bermulanya perniagaan tersebut seperti berikut : 
Dibuka pada 9 Jun 1995, mulanya hanyalah sebagai sebuah gerai menjual nasi kandar di penjuru sebuah kedai kopi di Taman Chai Leng, Perai, Penang. Dalam masa yg singkat saja, keenakan rasa masakan Nasi Kandar Pelita merebak dan dalam masa yang singkat mampu membeli kedai kopi tersebut. 
Apa yang paling menarik ialah mengenai orang disebalik kejayaannya itu adalah dua sahabat , Haji Kirudu Muhamed Bin Kuppaikanni atau dikenali Abang K. K., dan Encik Kaliq Jamal, lebih dikenali sebagai 'Pak Misai'.Abang K. K. mempunyai pengalaman lebih 40 tahun dalam masakan nasi kandar . 
Aku sendiri tertanya-tanya , tidak ada pun nama orang Hindu, tapi bila dah maju sampai melabur niaga perhotelan, macam mana tiba-tiba ada nama tokey-tokey Hindu tu? Korang boleh baca sendiri kisah kejayaan dan perkembangannya di sini

No comments:

Post a Comment